Natalija Grasso, Integratief (Kinder)therapeut
Elk kind heeft zijn eigen ik. Elk kind is uniek. Ook jouw kind. Elk kind heeft zijn eigen manier van omgaan met afscheid. Wanneer zijn ouders scheiden, neemt het kind afscheid. Afscheid van een zorgeloze jeugd. Afscheid van 'papa en mama samen'. Afscheid van het oude huis. Welke manier jouw kind ook heeft gekozen voor het omgaan met dit afscheid, vast staat wel dat de scheiding veel impact op hem heeft. Daarin verschilt hij in niets van zijn ouders. Sommige ouders vertellen hun kind samen dat ze gaan scheiden. Soms is dat niet mogelijk. Omdat een van de ouders niet aanwezig is of niet in staat is om met het kind te overleggen. Hoe voorzichtig de boodschap echter ook verpakt wordt, scheiden is altijd een pijnlijke en ingrijpende gebeurtenis. Een scheiding doet een inbreuk op de veilige geborgenheid van je kind. De normale gezinssituatie is totaal ontwricht. Ineens heeft het kind twee huizen, twee bedjes, twee tandenborstels, enz. Kinderen hebben daarom tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen.
Door loyaliteitsconflicten, verdriet, angst of onzekerheid kunnen kinderen tijdelijke of langer aanhoudende klachten vertonen. Opnieuw bedplassen, psychosomatische klachten als buikpijn of hoofdpijn, slecht slapen, gauw boos of driftig worden, bang zijn. Oudere kinderen hebben na de echtscheiding vaker concentratieproblemen en/of achteruitgaande prestaties op school.
..een grote, blauwe vaderkameleon uit de blauwe wereld en een gele moederkameleon uit de gele wereld.
Toen deze blauwe vader en gele moeder elkaar zagen, vonden ze elkaar heel lief.
Ze wilden heel graag bij elkaar wonen, maar hun kleur was niet hetzelfde.
Uiteindelijk gingen ze in een groene wereld wonen, want blauw en geel wordt samen groen.
Na een tijdje werd bij deze papa en mama een kind geboren. Ze noemden hem Kamil.
Kamil werd als groene kameleon geboren.
Kamil is nu al wat ouder en kan al een heleboel.
Hij leert van zijn vader blauwe dingen zoals hoe hij in bomen kan klimmen en van zijn mama gele dingen.
Van haar leerde hij hoe hij heel stil kon blijven zodat de vliegjes hem niet konden horen of zien.
Ook had hij al een paar groene vriendjes.
Hij vindt het fijn met hen te spelen.
Kamil kan zich ook goed verstoppen in zijn groene wereld.
Hij verstopt zich voor grotere dieren voor wie hij een beetje bang is.
Thuis is hij soms ook bang. Zijn papa en mama maken vaak ruzie.
Ruzie over hun blauwe en gele kleur.
Eerst hadden ze een beetje ruzie.
Nu zijn de ruzies soms heel erg.
Kamil voelt zich vaak verdrietig en alleen.
Hij durft met niemand over de ruzies te praten.
Ook niet met zijn vriendjes.
Zijn vriendjes zullen hem niet begrijpen.
Kamil begrijpt het zelf ook niet.
Op een ochtend vertelt mama dat papa is weggegaan.
"Papa is terug naar zijn blauwe wereld. Jij blijft bij mij wonen", zegt mama.
"Wij gaan naar mijn gele wereld, waar ik vroeger ook woonde. Papa komt je nog wel elke week ophalen. Dan neemt hij je mee naar zijn blauwe wereld".
En zo vertrekt Kamil uit zijn groene wereld en gaat hij met zijn mama in de gele wereld wonen.
Uit onderzoek is gebleken, dat doorgaans niet de scheiding op zich tot blijvende trauma's leidt. Eerder de manier waarop men er mee om is gegaan is van belang.
Soms blijft je kind problemen hebben met de gevolgen van de scheiding. Wellicht is het mogelijk om binnen de omgeving van het kind (op school, in de vriendenkring of familie) een persoon te vinden waar hij mee kan praten. Wanneer dit niet helpt, is het raadzaam om hulp in te roepen van een neutrale gesprekspartner, die weliswaar door de ouders wordt aangesteld, maar de emotionele belangen van het kind behartigt. Onverdeelde aandacht, praten, schrijven, erover tekenen of de scheiding naspelen. Het neerzetten van alle gevoelens, zonder het gevaar van loyaliteitsconflicten. Eventueel komen broertjes of zusjes mee naar de praktijk. Deze vorm van kindercounseling bij echtscheiding heeft dezelfde opzet als gewone kindertherapie, maar is doorgaans korter; na een intake met de ouders, komt het kind 5 sessies afzonderlijk, waarna opnieuw een oudergesprek plaats vindt.